Nieuws

Serviceclubs slaan handen in elkaar en schenken 58 laptops aan de lagere scholen

Het Laatste Nieuws – 27 april 2020

De Diestse serviceclubs slaan de handen in elkaar en schenken 58 nieuwe laptops aan de stad, die ze op haar beurt verdeelt over de lagere scholen. Op die manier willen ze kansarmere kinderen helpen zodat die aan boord blijven nu de leerstof tijdens de coronacrisis online wordt aangeboden.

Kledinginzameling uit gesteld tot september

HBVL – 24 april 2020

SCHERPENHEUVEL-ZICHEM / DIEST / GEETBETS / BEKKEVOORT / HALEN – De kledinginzameling van de Lions Club, Leo Club, De Bremberg en Martine Van Camp, gepland voor zaterdag 25 april, wordt afgelast en uitgesteld tot 26 september dit jaar. Dat hebben de initiatiefnemers beslist.

De ophaling zou nu voor de 30ste keer plaatsvinden. Wegens de coronabeperkingen kan het toch niet gebeuren.  De ophaling gebeurt in Bekkevoort, Diest, Geetbets, Halen en Scherpenheuvel-Zichem.

Door Luc Weyens

LIONS BELGIUM OVERHANDIGT FFP2 MASKERS IN DIEST

LCD – 15 april 2020

mvc

Lions Club Belgium kocht voor 150.000 euro beschermingsmateriaal aan. Daaronder waren er 60.000 FFP2 maskers die vooral gebruikt worden door zorgverleners.

De Lions wilden deze in de eerste plaats ter beschikking stellen van zorginstellingen en hulpverleners. Het beschermingsmateriaal wordt verdeeld over het ganse land. 1400 FFP2-maskers kwamen naar het Hageland.

Vandaag 15 april kwam zonevoorzitter Lieve Forier 50 maskers overhandigen aan Erik Peirelinck van VZW Martine Van Camp. Dit gebeurde in aanwezigheid van Bart Stals, voorzitter van Lions Club Diest. Deze club was de oprichter van deze VZW en blijft er nauw verbonden mee.

Deze maskers worden bijgehouden om te gebruiken zodra er een vermoeden van Corona is, om de zorgverleners te beschermen tegen besmetting.

In zorginstellingen zoals VZW Martine Van Camp is het onmogelijk steeds afstand te houden. Alle dagcentra zijn momenteel dicht en de gebruikers blijven thuis. De mensen die in één van de leefgroepen van de VZW wonen kunnen niet meer naar huis en mogen geen bezoek ontvangen om het risico op besmetting zo klein mogelijk te houden. Wanneer er een besmetting zou worden vastgesteld, moet de begeleiding zorg kunnen geven, zonder zelf het risico te lopen op besmetting. Deze maskers, samen met de speciale pakken die VZW Martine Van Camp aankocht, zullen dan ingezet worden.

Daarna bezochten Lieve Forier en Bart Stals ook nog de Diestse brandweer en gaven aan luitenant Erik Valgaeren een voorraad van 100 maskers. Bij eventuele evacuaties weet de brandweer niet of zij bij zieke of gezonde mensen terecht komen.

Zij kunnen met de hulp van deze FFP2 maskers zichzelf beschermen tegen mogelijke besmetting door het coronavirus.

Ook Groenhoef in Scherpenheuvel, dat gesteund wordt door de vijf Lions Clubs van het Hageland, kreeg een voorraad van deze FFP2 maskers.

Een 1000-tal maskers worden bezorgd aan Eerstelijnszorg Demerland die deze ter beschikking stelt van alle zorginstellingen in de streek Aarschot-Diest.

Zes nieuwe studio’s voor volwassenen met een verstandelijke beperking zijn klaar eind 2020, met dank aan de Lions Club voor de financiële hulp

Het Laatste Nieuws – 12 februari 2020

De vzw Martine Van Camp, gespecialiseerd in de begeleiding van volwassen met een verstandelijke beperking, zit de komende tijd niet stil. De vzw krijgt een nieuw logo, doet mee aan de dag van de zorg en rondt dit jaar een bouwproject af aan de Tulpenstraat. De lokale Lions Club helpt de vzw financieel om het kostenplaatje voor het project draaglijk te maken. 

De vzw werd opgericht in 1983 en begeleidt intussen ruim 200 mensen. “Dat gaat van permanente en intensieve dag- en nachtondersteuning tot mobiele begeleiding in eigen woningen. Wij voorzien de ondersteuning, de overheid de budgetten”, verduidelijkt directeur Erik Peirelinck.

Het bouwproject zat er al langer aan te komen maar het duurde even vooraleer de financiering rond was. Intussen draaien de werken op volle toeren. Op de plaats waar vroeger de Sint-Jan Berchmanskerk stond, komt nu een studioblok met 6 studio’s, een gemeenschapsruimte en een dagcentrum. In totaal zullen hier zowat 45 personen terecht kunnen. “De werken zijn gestart in december 2019 en de kerk die er stond werd nog voor kerstmis afgebroken. De kerkgemeenschap deed zelf eerder een studie en besloot deze kerk te verkopen waarop wij ze kochten. We hebben eerst nog bekeken of we het gebouw konden heroriënteren maar dat bleek geen haalbare kaart. Momenteel is de aannemer bezig met de funderingen van de nieuwbouw en het einde van de werken is voorzien eind 2020”, zegt de directeur.

Renteloze lening

De nieuwbouw kost net geen 3 miljoen euro. Voor de financiering gaan de initiatiefnemers een lening aan van 2 miljoen euro maar ze krijgen hulp van de Lions Club Diest. Gedurende twintig jaar schenken die jaarlijks 60.000 euro waarmee een belangrijk deel van de lening kan worden afbetaald. De serviceclub staat bovendien in voor een renteloze lening van 700.000 euro. 

Als blijvende herinnering aan vroeger voorziet de bouwheer tenslotte een gedenksteen die verwijst naar de voormalige kerk en haar pastoor Poels.

Wie meer wil weten van deze vzw, kan op 15 maart naar de opendeurdag in het kader van “De dag van de zorg”. Die dag staan de deuren open van de hoofdzetel in de Turnhoutse Baan 57 in Diest. Tegelijkertijd kan je gaan kijken bij 2 projecten van de vzw: een studioblok in de Koning Albertstraat en een atelierproject in de Overstraat.

Winnaar Eendjesrace haalt Volvo V40 op bij Garage Rutten

Hola Hageland – 13 augustus 2019

Hola Hageland Eendjeskoers

Einde juni plodderden 8940 plastic eendjes door de Demer in het centrum van Diest. Even tevoren was er deining op het water gezet door de sluis aan de Zichemsepoort open te zetten. De eendjes moesten door de Demerstraat en rondden de bocht naar de Kaai. Daar werden ze opgevangen in een lange trechter van regenbuizen.

Het eerste eendje dat de finish haalde bezorgde zijn koper meteen een knappe Volvo V40 van Garage Rutten. Die koper bleek Henri Kinnen uit Herent bij Leuven te zijn. De man was op vakantie maar Benoit De Ceunyck van Lions Diest kon hem wel telefonisch bereiken voor een korte reactie.

Vandaag kwam de winnaar zijn proper opgeblonken spiksplinternieuwe wagen ophalen. Voorzitter van de Lions Bart Stals noemde hem mijnheer Henri. De privacywetgeving laat niet meer toe om daar openbaar ook een achternaam bij te plakken. Mijnheer Henri maakte het nog eenvoudiger. Henri volstaat, zei hij.

lees verder op Hola Hageland

Winnaar eendjesrace haalt auto op in Diest

ROB-tv 13 augustus 2019

De gloednieuwe Volvo die je kon winnen op de eendjeskoers in Diest, eind juni, is gisterenavond bij z’n nieuwe eigenaar terechtgekomen. Henri Kinnen uit Herent is de gelukkige. Zijn plastic diertje kwam in de spurt als eerste over de meet op de Demer. Henri kocht maar liefst 22 eendjes, gewoon om het goede doel van de koers te steunen, niet om de eendjesrace te winnen.

Eendjeskoers Lions Diest wordt opnieuw een grandioos succes

Hola Hageland – 23 juni 2019

Hola Hageland

Maandenlang waren ze op alle belangrijke events in de regio. Gele shirtjes, stickers in de hand, een vriendelijk woord voor iedereen die passeerde. De mensen van Lions Diest hebben voor de tweede keer een bijzondere prestatie neergezet om geld op te halen voor een sociaal project in de regio.

8940 plastic eendjes

De Eendjeskoers heeft een afspraak met tropisch weer. Bij de stadsfeest voor de heropening van de Demer, nu drie jaar geleden, was de zon de ganse dag nadrukkelijk aanwezig. Dat was vorige zondag voor de tweede editie niet anders. Exact om 15 uur ging de puinzak met 8940 plastic eendjes open boven het water van de Demer. Bouwfirma Hendrickx uit Bekkevoort had daarvoor een vrachtwagen met kraanarm naar Diest gestuurd.

lees verder op Hola Hageland

IJslandse president Lions Club International bezoekt de realisaties in Molenstede

Het Laatste Nieuws – 14 februari 2019

De home Martine Van Camp en de school De Bremberg kregen donderdag bezoek van Gudrun Yngadottir. De IJslandse is president van Lions Club international, dat aan de Diestse Lions 100.000 dollar schenkt voor hun volgende project, de bouw van een nieuw woon- en zorgcentrum in het Poelske.

Lees verder in Het Laatste Nieuws

“Martine siert gevel van haar zorgcentrum”

Nieuwsblad – 1 december 2017

De vzw Martine Van Camp treedt uit de anonieme bescheidenheid. Tot voor kort wist bijna niemand wie Martine Van Camp eigenlijk was. Haar beeltenis prijkt nu groot op de gevel van het pas gerenoveerde verzorgingscentrum.

Lions bouwen pop-upterras op top van het Grasbos

Nieuwsblad – 4 augustus 2017

DIEST – De beklimming van het Grasbos in Molenstede wordt ongetwijfeld een cruciaal punt voor de renners die Nicky Terpstra willen opvolgen als winnaar van Dwars door het Hageland. Op nauwelijks enkele kilometer van de streep en met een piek tot 18% gaan hier alleen de allersterkste nog overblijven voor het podium. Op de top van de Poggio van het Noorden bouwt Lions Diest een pop-upterras uit waar je een smakelijke Kwaremont kan drinken.